80% van de zakelijke beslissingen wordt beinvloed door de gunfactor. Wil jij jouw gunfactor ook verhogen?

Blijdorp 113 Je ziet het overal om je heen gebeuren, mensen die jouws inziens minder gekwalificeerd zijn als bestuurder, toezichthouder of leidinggevende, maar toch die baan wel   krijgen. Een van de oorzaken daarvan kan zijn dat ze een hoge gunfactor hebben. Het goede nieuws is dat je jouw gunfactor kan verhogen, waarop de kans op een functie als bestuurder, toezichthouder of leidinggevende stijgt!

Tijdens de Olympische Spelen kon je de radio, t.v. of het internet niet op, zonder dat je struikelde over het woord gunfactor. Sommige schaatsers, waaronder Stefan Groothuizen, hebben kennelijk een hoge gunfactor. Wat is de gunfactor? De gunfactor is de relatie die je creert met je netwerk of doelgroep, die maakt dat je gemakkelijker die droomfunctie kan bemachtigen. Soms lijkt deze net zo onverklaarbaar als de X-factor. Echter het mooie van de gunfactor is dat je die wel degelijk positief kan beinvloeden. Overigens net als de X-factor. Hierna er volgen een aantal praktische tips:

  • Vertel je netwerk wat je wil. Wat voor bestuursfunctie wil je? Wan welke organisatie zou jij toezichthouder willen zijn? Of waar droom je van om leiding te geven? Wees daarbij zo concreet mogelijk. Stel bij voorkeur een vraag!
  • Ga goed voorbereid en geinformeerd op pad. Raadpleeg het internet (goolgel, linkedin facebook, twitter etc.), vraag na bij familie en vrienden, lees boeken etc.
  • Straal tijdens het gesprek een actieve lichaamshouding uit. Door een prettig stevige handdruk te geven bij binnenkomst, zit rechtop en hou een open houding aan.
  • Hanteer positief taalgebruik. Het glas is halfvol.
  • Gun anderen ook. Deel je kennis en ervaring met anderen.
  • Durf te dromen. Visualiseer je toekomst en bedenk wat kan en dat je er met kleine stapjes kan komen.
  • Zorg voor een herkbare uitstraling in al je uitingsvormen. Zorg dat je focust, en dat je de sociale media op een eenduidige herkenbare manier inzet.
  • Toon oprechte interesse en maak een welgemeend compliment.

Dit zijn tips die op zich direct toepasbaar zijn. Denk je echter hierbij kan ik wel wat ondersteuning gebruiken, laat je dan bijvoorbeeld begeleiden door de Stapcoach.